Lynase® sprej za nos

LYNASE® hipertonični sprej za nos obogaćen lizozimom

LYNASE® hipertonični sprej za nos obogaćen lizozimom preporučuje se kod ZAČEPLJENOG NOSA kod svih osoba starijih od 1 godine.

LYNASE® hipertonični sprej u kontaktu sa nosnom sluznicom djeluje tako što aktivno izvlači višak vode iz mukoznih membrana, čime se smanjuje natečenost sluznice nosa. Osim toga, LYNASE® hipertonični sprej razblažava gusti, ljepljivi nosni sekret, te čisti nosne šupljine od prašine, zagađenja, alergena, mikroorganizama...

LYNASE® hipertonični sprej je jedini sprej za nos koji je obogaćen lizozimom – supstancom prirodnog porijekla, koja se i prirodnim putem stvara u nosnom sekretu te predstavlja najvažniji faktor prirodnog imuniteta u nosu. Lizozim u nosnoj šupljini funkcionira na način da ubrzava pokrete i stimulira aktivnosti epitelnih trepetljika (cilija), koji pomažu čišćenje nosne šupljine od nakupljenog sekreta i onečišćenja čime olakšava disanje. Lizozim u nosu djeluje antibakterijski, antivirusno, antialergijski, imunomodulatorno, protuupalno, te djeluje proregenerativno na način da ubrzava regeneraciju oštećene nosne sluznice.

LYNASE® hipertonični sprej za nos se preporučuje:

  • kod začepljenosti nosa praćene otežanim disanjem usljed prehlade (virusnog rinitisa), alergijskog rinitisa, sinusitisa ili gripe;
  • u slučajevima kada su klasični dekongestivi* kontraindicirani (npr. bolesti štitnjače, visok krvni pritisak, bolesti srca, šećerna bolest);
  • za poboljšanje efikasnosti klasičnih dekongestiva i smanjenje trajanja njihove primjene.

U zavisnosti od namjene, LYNASE® sprej za nos može se upotrebljavati samostalno, kao alternativa klasičnim (hemijskim) dekongestivima (lokalnim kortikosteroidima, antihistaminicima, vazokonstriktorima) ili u kombinaciji s njima.

LYNASE® sprej nema ograničenja u dužini primjene jer, zahvaljujući sastavu prirodnog porijekla, ne stvara ovisnost niti izaziva neželjena djelovanja.

*Dekongestivi su lijekovi koji smanjuju natečenost sluznice nosa, neprohodnost nosa, te neugodno i obilno vodenasto curenje sekreta.

Tokom kojeg godišnjeg doba je najveća potreba za LYNASE® sprejom?

Najveća potreba za LYNASE® sprejom

LYNASE® hipertonični sprej za nos možemo koristiti tokom cijele godine ali je potreba za istim mnogo veća tokom jeseni i zime, odnosno u sezoni prehlade i gripe, te u proljeće zbog učestalih simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.