Lizozim u nosnom sekretu

Općenito, nosni sekret igra veoma važnu ulogu u filtriranju udahnutog zraka, a satoji se, prije svega, od vode (95%), glikoproteina (2%), te drugih proteina uključujući albumin, imunoglobulin, lizozim (1%), neorganske soli i masti.

Lizozim je bazni protein s enzimskom funkcijom. Zbog enzimske funkcije i antibiotskog djelovanja, u literaturi se često naziva „enzibiotik“. Lizozim je jedinstvena supstanca prirodnog porijekla, značajan faktor prirodnog imuniteta, koji svojim višestrukim korisnim terapijskim djelovanjima pomaže u zaštiti i ozdravljenju sluznice nosa.

Osnovu farmakološkog efekta lizozima čine tri vrste djelovanja: 

  1. sposobnost da kontrolira rast bakterija, bez razvoja rezistencije,
  2. antivirusno djelovanje,
  3. imunomodulatorna uloga.

Osim navedenih, osnovnih efekata, lizozim pokazuje i antiinflamatorno, antialergijsko i proregenerativno djelovanje zahvaljujući kojem omogućava ubrzano obnavljanje oštećene sluznice.

S obzirom da nos predstavlja „ulazna vrata” za mikroorganizme iz vanjske sredine, lizozim u sastavu nosnog sekreta predstavlja prvu liniju odbrane organizma, sprečavajući zadržavanje mikroorganizama u nosnoj šupljini, te njihov prodor u donje dijelove respiratornog trakta.

Lizozim je jedan od najvažnijih faktora nespecifične lokalne otpornosti, a njegova uloga u organizmu opravdava naziv „enzim budućnosti“ .